Дан розе мајица 24.2.2021. године

И ове године наша школа обележила је Дан розих мајица. У среду 24.2.2021. године дошли смо у школу у розим мајицама као подршка милионима младих у свету који обележавају Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

О активноситма које су биле реализоване том приликом можете више прочитати на  адреси


https://1drv.ms/b/s!Ai9geWVin931kzkKs3kCmcGgjGab?e=7JUTEY

 

 

СВЕТИ САВА

  

Ученици другог разреда су кроз тематски дан „Живот и дело Светог Саве“ учили кроз различите технике и методе о великом српском просветитељу, архиепископу, градитељу...Певали су химну, а на часу српског језика учили народну причу „Свети Сава и отац и мајка са малим дететом“. Упознали се са животом и делом Светог Саве кроз презентацију и цртани анимирани филм. На часу ликовне културе ученици су према својим интересовањима и способностима определили се за технику којом ће радити. Једна група је цртала Светог Саву, друга је бојила штампани материјал, а трећа је правила и слагала пузле. Уживали су у свим активностима.

 

Снежана Милић, учитељица

 

У туђим ципелама

Поводом Дана просветних радника у Србији који се обележава 8. новембра 2020. године  у Основној школи „Миливој Петковић-Фећко“ Платичево организована је акција ученика „У туђим ципелама“.

Циљеви ове активности су следећи:

·        -  Упознавање ученика са разним занимањима у школи (професионална оријентација);

·        -  Уживљавање у улоге других особа у окружењу;

·  - Могућност ученика да увиде са каквим се проблемима сусрећу наставници на часовима (недисциплина, неактивност, незнање, недоношење прибора за рад…);

·      -  Наставници/учитељи су имали могућност да, седећи у школским клупама, покажу ученицима како се они сами понашају на часовима (да на духовит начин демонстрирају разне досетке, причу на часу, гађање папирићима, тужакање, смишљање разних изговора… и све оно чиме се ученици служе како би избегли своје обавезе), чиме су ученици у могућности да препознају себе и своје понашање и тиме га на адекватан начин коригују;

·    -  Побољшавање међусобних односа, узајамног поштовања  и толеранције и подизање међусобне комуникације на виши ниво;

Акција ученика „У туђим ципелама“ организована је у понедељак 9. новембра 2020. године:

·        наставници/учитељи треба да у сваком разреду у ком имају час изаберу ученике који ће их заменити тај дан,

·         наставници/учитељи ће ученицима рећи назив наставне јединице и време одржавања часа/часова, односно време замене.

 

Први час из историје одржан је у 7а одељењу. Ученица Ена Параклис нашла се у улози наставнице историје и ученике је упознала са Другим српским устанком.

Други час из историје одржан је у 8а одељењу. Ученица Уна Илић нашла се у улози наставнице историје, а ученица Кристина Ашћерић у улози наставнице географије и на тај начин су оствариле корелацију између ова два предмета. Ученике су упознале са Србијом у Првом светском рату 1914. године.

Трећи час историје одржан је у 6а1 одељењу. Ученица Сара Јовановић се нашла у улози наставнице историје.

Четврти час је одржан у 8б одељењу. Ученица Тамара Јеротић се нашла у улози наставнице историје.

Пети час је одржан у 6б одељењу. Ученица Дуња Попов се нашла у улози наставнице историје.

Ученици су уживали у  овом дану и бескрајно су се забавили! Многи од њих схватили су да посао наставника није лак и да је то веома одговоран посао. Било је симптаичних коментара:  -  Ух, није баш лако!... Није лако вама наставницима са нама... Како да их смирим?... Мама да дође на разговор у школу сутра! (ученица која је била у улози наставнице се обратила наставници која се нашла у улози ученика)...

Туђе ципеле су некоме биле тесне, некоме превелике, а некоме су биле „ као саливене“!

 

Ученици трећег разреда у Витојевцима лепо су се забавили, али и утврђивали наставно градиво вршњачком едукацијом, "у туђим ципелама".

Са Калином смо се, на часу српског језика, питали "Шта је отац?", са Кристином вежбали сабирање и одузимање троцифрених бројева, а са Лазаром бирали омиљене боје на часу енглеског језика. Са Јасмином смо играли игру сенки, а са Николином музичку игру "Телеграм".

 

Ученик 6а Марко Галић и ученица 6б одељења Долорес Чанчар у улози наставника географије.

Ученици у улози наставнице српског језика и књижевности Иде Кенежевић.

 

А неки ученици су били у улози библиотекарке Верице Вуковић.

Ученици наше  школе су имали прилику и да се нађу и у улози школског педагога. Добро су се снашли и ученици нижих и ученици виших разреда. По свој прилици удобне су им ципелице нашег психолога Тање Жембери.

 

Ученици петих и осмих разреда нашли су се у улози наставника математике Милана Забрдца.

А ученици шестих и седмих разреда су припремали и предавали лекције из математике уместо наставнице Светлане Илић.

 
 

Ученици другог разреда уживали су у туђим ципелама и испробали се у многим занимањима у нашој школи. Наша ученица Лена Милић је била учитељица на часу српског језика и са ученицима поновила Реченице по значењу и облику. Стефан Јеротић је изразио жељу да буде наставник математике. Испитивао је усмено сабирање и одузимање бројева до сто. Огњен Радаковић се испробао у улози учитеља на часу света око нас.  Ђорђе Параклис је био наставник физичког васпитања и потрудио се да на занимљив начин анимира ученике.

Ана Марија  Станковић је била у улози педагога. Лука ходак је играо улогу библиотекара и весело је дочекао своје ученике у библиотеци. Понудио им је занимљиве књиге за читање. Ученици су изабрали теме које су их интересовале и читали једни другима занимљивости. На крају свих часова многи ученици су изразили жељу да буду хигијеничари и да почисте своју учионицу, обришу столове и  залију цвеће.

У другој групи ученика наставница математике је била Катарина Попов а наставница српског језика Емилија попов. Марко Црнковић је био у улози кувара и поделио је ужину ученицима.