Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Ово је догађај повезан са Даном ружичастих мајица и има за циљ промовисање толеранције, разумевања, поштовања и ненасиља, пре свега код школске деце, али и у локалној заједници.

У среду, 26.2.2020. године у школу се долази у ружичастој (розе) мајици као подршка милионима младих у свету који обележавају Међународни дан борбе против вршњачког насиља. „Дан ружичастих мајица“ изворно „ PinkShirtDay “, обележава се последње среде у фебруару од 2007. године. Све је почело 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу у школи, због доласка у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајици која је боловала од карцинома дојке. Школски другови су одлучили да дигну свој глас против насилника и солидаришу се са вербано злостављаним дечаком тако што су се сутрадан сви појавили у школи у ружичастим мајицама. Ову иницијативу су покренули 17-годишњи ученици DavidShepherd и TravisPrice, који су штампали првих 50 ружичастих мајица. Од тада, ружичаста мајица је постала симбол борбе против међувршњачког насиља у школама.  

На часу српског језика читали смо причу Бодљикава прасад, Артур Шопенхауера, говорили о толеранцији, разумевању, поштовању једни других и ненасиљу. Играли смо коло лепих речи где су се ученици ухватили у коло и једни другима упућивали лепе речи, комплименте. На розе мајицама од папира су цртали шта  за њих није другарство и како треба да се опходе једни према другима. Писали су пароле "СТОП НАСИЉУ!""Буди добар друг!""Немој да ми се ругаш!" "Да ја не повредим тебе, да ти не повредиш мене, а да и теби и мени буде лепо." На крају смо направили пано од тих мајица и послали јасну поруку свима.

 

На часу физичког васпитања изашли смо у ружичастим мајицама у школско двориште, јер је био леп, сунчан дан и слободном игром, према интересовањима ученика показали штаје другарство, разумевање, толеранција, поштовање и различитост. Једни су истраживали природу, други играли фудбал, трећи кошарку, четврти се клацкали и љуљали и друго.

 

 

 

Фестивал детета

Поводом Фестивала детата у нашој школи су одржане бројне актвности .

Учитељица Снежана Милић је имала тематски дан о бројевима, а касније су сви учитељи учествовали у заједничкој активности  Игре без граница где су ученици имали разнолике задатке у спортској хали.

Ученици од петог до осмог разреда су такође имали сличне активности које су се састојале од умних и физичких задатака.

Ученици у Витојевцима су заједно са предшколском групом на игралишту школе  имали прилику да учествују у разним спортским надметањима.

Како је све то изгледало можете видити у галерији слика.